Skip to main content
25 července, 2024

Zapojte zaměstnance do rozhodování ve firmě

25 července, 2024

Co je pro zaměstnance v práci klíčové? Jsou to benefity, pracovní prostředí nebo možnosti vzdělávání? Ať už vaši lidé vyžadují v práci cokoliv, vždy musí cítit, že je jejich názor pro vás důležitý, a že je berete vážně. Občas se ale stává, že zaměstnavatel ani neví, co by jeho zaměstnanci rádi, jestli jsou se vším spokojení nebo jestli by si přáli něco změnit. A je to škoda, protože lidé si vytváří silnější vztah k věcem, které mohou nějakým způsobem sami ovlivnit.

Nechte zaměstnance přispět k rozhodování

Možná si říkáte, že když necháte v práci všechny rozhodovat o všem, vznikne z toho jenom chaos a neschopnost se domluvit. Samozřejmě vždy záleží na tom, jak princip rozhodování pojmete. Nemusíte se všemi dojít k jednohlasné volbě – stačí, když dáte všem prostor se vyjádřit a výsledky zprůměrujete tak, aby vyhovovaly většině.

K čemu by se ale měli zaměstnanci vyjadřovat?

Důležité je také si stanovit záležitosti, o kterých můžete nechat své lidi rozhodovat. Nenechte se mýlit – vůbec se nemusí jednat o klíčové a strategické otázky ve firmě. Ty nechte na manažery a řadovým zaměstnancům s nimi nezatěžujte hlavu.

A o čem by tedy mohli mít zaměstnanci možnost rozhodovat? Máme pár tipů:

  • Jak jsou spokojeni s pracovním prostředím a jaké mají nápady na jeho vylepšení. Chtělo by to více květin, dekorací nebo pohodlné křeslo k odpočinku? Pro vás se jedná o malé investice, které vám zaměstnanci oplatí svou větší motivací a spokojeností na pracovišti.
  • Jaké by ocenili firemní benefity? Všichni máme svoje preference, když přijde na benefity. Sportovci ocení Multisport kartu, zaměstnance lačnící po nových znalostech potěší možnosti vzdělávání a praktici zase rádi sáhnou po příspěvcích na stravování nebo připojištění.
  • O jaké společné akce mají zájem? Chcete se pustit do plánování teambuildingu nebo zkrátka jenom společných pravidelných aktivit se svým týmem? Poraďte se s nimi, jestli je pro ně příjemnější sportovní odpoledne, společná túra do přírody, kulturní program anebo posezení na zahrádce vaší oblíbené hospůdky.
  • Nechte zaměstnance se zapojit do aktuálního dění ve firmě. Děje se teď u vás něco, o čem by mohli zaměstnanci rozhodovat? Pořádáte brunch a nevíte, jaké jídlo potěší co nejvíce účastníků? Nebo potřebují kanceláře nově vymalovat a vy se snažíte rozhodnout, která barva bude ta pravá? To jsou právě situace, kdy můžete do rozhodování zapojit lidi ve firmě a ulehčit si tak finální výbě

Jak sbírat získané názory efektivně?

Firemní aplikace vám zjišťování názorů a preferencí vašich zaměstnanců velmi usnadní. Díky modulu Dotazníky, který Plusco nabízí, můžete všem jednoduše poslat dotazník či anketu, kde mohou zaměstnanci buď vybírat z předem stanovených možností nebo sepsat odpovědi svoje. Dotazník je dostupný jak z počítače, tak v mobilním zařízení, takže máte jistotu, že se k němu všichni dostanou kdykoliv a kdekoliv.

Dalším způsobem, jak získat od zaměstnanců jejich nápady, je modul Dotazy a návrhy. Tam můžou vaši lidé nejen napsat, jakých nedostatků si ve firmě všimli, ale také mohou navrhnout své nápady na zlepšení jakékoliv oblasti ve firmě. Svůj příspěvek přitom mohou nechat veřejně viditelný v aplikaci, anebo mohou zaškrtnout možnost „Požaduji soukromou odpověď“, což jim zajistí, že celé vlákno zůstane mezi čtyřma očima.

Plusco využijete oboustranně

Kromě sbírání názorů od zaměstnanců lze Plusco využít také jako skvělý nástroj pro informování vašich zaměstnanců. Modul Zprávy vám pomůže předat všem nebo vybraným zaměstnancům novinky z firmy. Věci, které by měl vědět každý jednotlivý zaměstnanec zvlášť, potom nabízí moduly ze sekce Osobní zóna zaměstnance. Tam například v modulu Docházka každý zaměstnanec najde, kolik mu zbývá dovolené nebo Rozpis směn.

Chcete se také pustit do digitalizace interní komunikace s Pluscem? Ozvěte se nám a rádi s vámi probereme možnosti.